Co to jest mozzarella?

Mozzarella to serpodpuszczkowy, z masy parzonej, niedojrzewający rodem z południowych Włoch, z regionu Kampania. Oryginalnie wytwarzana ze świeżego mleka bawolego, krowiego lub ich połączenia. Do dnia dzisiejszego wielu Włochów przygotowuje ją ręcznymi sposobami w zaciszu domowej kuchni.

Charakteryzuje ją śnieżnobiała barwa, miękka, giętka, wilgotna konsystencja o włóknistej strukturze. Formowana jest głównie w kule
lub walce.

Doceniana na całym świecie za swój kremowy smak oraz ciągliwość
po zapieczeniu. Jest idealnym dodatkiem do pizzy, zapiekanek, lasagne, natomiast w wersji miękkiej to podstawa wielu sałatek ze słynną Caprese na czele.

 

 

Trochę historii…


 

Historia mozzarelli wywodzi się już ze Starożytności, gdzie problemem było kwaśnienie mleka w transporcie z odległych części kraju. Kwaśne mleko nie nadawało się do spożycia, wymyślono zatem rodzaj sera, do którego produkcji okazało się idealne. Legenda głosi, że pierwszy raz spróbowano smaku mozzarelli gdy przypadkiem skrzep ze skwaśniałego w podróży mleka wpadł do wrzącej wody. Jej nazwa pochodzi od nazwy sposobu wytwarzania czyli „mozzatury”.


 

Mozzare” z włoskiego oznacza „cięty ręcznie”. Proces produkcji zaczyna się od dodania do mleka podpuszczki, następnie powstały skrzep tnie się na kawałki i odsącza z serwatki. Masa serowa jest ugniatania
i rozciągana do momentu powstania charakterystycznej dla tego rodzaju sera włóknistej struktury z widocznymi nitkami, z której odcina się kawałki i zwija w różnej wielkości kule.


 

Obecnie na rynku możemy spotkać mozzarellę pod kilkoma postaciami, np. jednej dużej kulki lub kuleczek mini w słonej zalewie, mozzarellę białą lub wędzoną pakowaną próżniowo, w długich blokach
z przeznaczeniem do krojenia w plastry lub wiórek/granulek, czyli idealnego rozwiązania dla miłośników pizzy i wszelkiego rodzaju zapiekanek.


 

Z ziemi włoskiej do Polski, czyli jak mozzarella znalazła się w Skierniewicach…


 

Przygodę z mozzarellą, OSM w Skierniewicach rozpoczęło na początku lat 90-tych ubiegłego wieku, kiedy natchnięci duchem nowoczesności postanowiliśmy tworzyć, dla ludzi zmęczonych szarą rzeczywistością, ser rodem ze słonecznej Italii.

Nasza mozzarella produkowana jest z wielką pieczołowitością, z mleka krów wypasanych na łąkach Równiny Łowicko-Błońskiej w otoczeniu Bolimowskiego Parku Krajobrazowego pozyskiwanego od własnych dostawców, co gwarantuje jej najwyższą jakość i niepowtarzalny mleczny smak.

Do głównych jej zalet zalicza się łatwą topliwość i rozciągliwość, elastyczną konsystencję, dzięki czemu bardzo dobrze poddaje się procesowi wiórowania, a otrzymany produkt nie skleja się i nie bryluje.

Produkowana w OSM Skierniewice mozzarella to ser najwyższej jakości ze względu na nowoczesną linię produkcyjną oraz wdrożenie Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności zgodnie z wymaganiami BRC (British Retail Consortium) Global Standard Food, w tym systemu HACCP.

Dzięki temu nasi klienci mogą być pewni, że otrzymują towar wyprodukowany zgodnie z najwyższymi standardami jakości
i bezpieczeństwa.

Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą.

Regulamin plików cookies